Dette er noe vi kan fundere litt over. I dagens samfunn har mobilen fått stor plass og er rett og slett noe vi har blitt helt avhengig av. Vi går ingen steder uten mobilen i vår lomme. Og skulle vi plutselig oppdage at den er borte, kjennes det ut som om vi får et lite panikkanfall.

Fra vi våkner om morgenen er mobilen det første vi ser på, og som regel det aller siste vi ser på, før vi legger hodet på puten og lukker øynene.

Mobilen har blitt den største tidstyven i vårt samfunn. Den stjeler både verdifull tid og oppmerksomhet fra de rundt oss. Og den stjeler dessverre ofte tiden fra våre nære og kjære. Mobilen har rett og slett også stjålet litt av romantikken i forholdet mellom to mennesker. I stedet for å si «god natt kjære» å gi vår partner et kyss å sovne i hverandres armer eller å ta seg en liten «hyrdestund», når barna har lagt seg og man endelig har litt alene tid. Nei, da er ofte mobilen et mer spennende og fristende alternativ til underholdning.

Mobilen alene er bare en firkantet liten sak og hvem skulle tro at den har en stor betydning for oss i våre liv. Og det er helt klart at den har. Hvordan i all verden skulle vi ha klart oss uten den? Vi bruker den som alt fra vekkeklokke, kalender, avtalebok, bankkort, datamaskin, tv og radio bare for å nevne noe. For å ikke snakke om at den har erstattet fotoapparatet som vi alle brukte inntil for noen år siden. Den er «handy», nyttig, nødvending og det er flott at den finnes. Eller er den nødvendig? Jeg kjenner ikke et eneste menneske som ikke har mobiltelefon. Gjør du? Til og med min bestemor på 90 år har mobil.

I en familie er noe av det viktigste kommunikasjon, nærhet, lek og samspill med våre barn. Tidlig samspill med våre barn har stor betydning for barnets utvikling både kognitivt, språklig og emosjonelt. Ansikt til ansikt kommunikasjonen mellom foreldre og barn er svært viktig i et samspill og dette er noe det blir mindre og mindre av. Man har lett for å sette seg ned på sofaen og scrolle på mobilen, mens barna sitter med en iPad eller sin egen mobil.

Undersøkelser viser at barn helt ned i 5-års alderen har nå sin egen mobiltelefon. Dette er skremmende og burde være en tankevekker. Hva skjedde med å leke gjemsel eller å klatre i trærne? Nå foregår alt online fra spill hvor man ikke trenger å sitte i samme rom for å spille sammen, så lenge man sitter foran hver sin skjerm. Og hvor samtaler har blitt til chatt. Og chatt har blitt til chattegrupper hvor det er lett å bli holdt utenfor som barn. Mye av mobbingen går også nå online og er derfor også vanskeligere å oppdage da det ikke er like synlig som før. Det florerer av bilder og videoer av unge som blir sendt rundt ufrivillig. Alt fra at man blir filmet i skjul på fest til man har sin første seksuelle debut og som igjen dokumenteres av andre. Som da senere blir sendt rundt til andre på skolen. Dette er mer vanlig enn det mange er klar over, og dette burde det kastes lys over da dette anses som en grov krenkelse mot den det gjelder. Som oftest er man mest usikker og utrygg når man er ungdom og en slik krenkelse vil som oftest sette sine dype spor.

Når man er opptatt med mobilen, er man som oftest ikke helt til stede mentalt med de man er sammen med, som for eksempel familien sin. Iblant kan man være for opptatt med å følge med på andre sine liv i sosiale medier enn å faktisk være til stede i sitt eget liv og være til stede for våre aller nærmeste. Når dette ofte gjentar seg, er det viktig å ta seg selv i det og kunne lage seg noen egne regler som for eksempel:

  1. Ikke ha mobilen til stede under måltider med familien.
  2. Legge vekk mobilen en time eller to på ettermiddagen, for å tilbringe litt tid med barna.
  3. Ha siste timen på kvelden med partneren i senga før man sovner.
  4. Innføre en mobilfri dag i uken (etter arbeidstid).
  5. Kjøpe en mobilboks hvor man oppbevarer mobilen og fjernkontroller.

Det er stadig flere par som kommer til meg i parterapi og forteller at de har mistet nærheten i forholdet. En ting flere av de har til felles er at de klager over mobilbruken og savner oppmerksomhet fra sin partner. Flere par har også opplevd utroskap i forholdet og en ting som går igjen der er at de har oppdaget partneren sin via mobiltelefonen. Enten med å ha fått frekke bilder, meldinger eller at partneren har vært så oppslukt i mobilen og aldri legger den fra seg et eneste sekund, men alltid har den i lommen.

Da er min påstand at mobilen har gjort det lettere for oss å begå utroskap. Terskelen er lavere nå enn den var før mobilen sitt store inntog i hverdagslivet vårt. I dag kan vi enkelt videochatte eller sende bilder til hverandre og meldinger på blant annet snapchat hvor de ikke blir lagret. Det finnes et hav av apper for å skjule bilder og logg og så videre. I noen tilfeller er mobilen med på å skape avstand med våre aller nærmeste og skape nærhet med andre mennesker som ikke er til stede.

Men la oss ikke glemme de positive fordelene med mobilen. Den kan også være med å krydre hverdagen vår med at man sender sin partner et halvfrekt bilde mens partner er på jobben. Dermed kanskje partneren vil skynde seg hjem til middag. Man kan også sende koselige bilder av barna mye oftere enn før da det bare er et tastetrykk unna. Da kan besteforeldre og skilte foreldre være en større del av barnas hverdag og dele viktige øyeblikk. For å ikke snakke om de som har avstandsforhold. Forholdet få en helt annen type kontakt når man kan se hverandre på skjermen enn å kun høre stemmen via telefon. Man får med seg ansiktsuttrykk. Og der er det kun fantasien som kan sette grenser for hva man kan gjøre via skjermen for å føle seg nærmere hverandre. Det gjelder bare å være kreativ.

Mobilen er fin til å bruke som et tidsfordriv når man blant annet kjører kollektiv. Da kan man høre på podcast eller spille Candy crush. Den er også helt genial å bruke som GPS når du skal finne en adresse du ikke helt vet hvor ligger. Men kunne vi egentlig klart oss uten denne berømte mobilen vår i dagens samfunn?

Skrevet av:
Linda Bjørnsand Arfaoui
Sexolog og parterapeut
Fortrolig samtale