Mange par går i tottene på hverandre på hjemmekontor og med fult kaos med hjemmeskole oppi det hele er ikke hverdagen like lett å håndtere. Man tok for gitt den tiden man var borte fra hverandre på jobb, mens nå er det et stort savn i mange hjem. Tenk å komme seg bort i hele 8 timer fra kaoset hjemme. Ja, da er til og med tanken på overtidsarbeid blitt en liten drøm. Noe som før pandemien var helt uaktuelt. Mens nå er man hjemme hele dagen med barna løpende rundt som ikke vil gjøre lekser. Hunden er gira og vil ut på tur og en kanarifugl som flyr rundt i stua og bæsjer på sofaen. Far i huset skal ha et viktig møte på Teams, mens kona maser over at svigermor har bursdag og at gaven må bestilles på klikk og hent. Ikke nok med at man kan havne i karantene stadig vekk pga. barna har vært i nærkontakt med noen som har blitt påvist smitte i barnehagen. Men nå har det også kommet vente karantene som igjen øker sjansene til det dobbelte med å holde seg hjemme i kaoset.

Som sexolog og parterapeut kan jeg skrive under på at det har vært travle dager på kontoret som aldri før. Pandemien sliter på forholdet nå på en annen måte enn før. Og det er mange fortvilte par som sitter her i sofaen hos meg eller online på video samtaler hvor de får ut sin frustrasjon og får lettet litt på hjerte. Det er en spesiell situasjon vi befinner oss i og denne «nye» hverdagen vår har nå vart i over ett år.

For hver gang det blir strengere tiltak og krav i samfunnet øker bookinger og presset hos oss samtaleterapeuter. Det er positivt at man oppsøker hjelp når man trenger noen å snakke med. Noen som kan se på situasjonen med andre øyne utenifra og komme med veiledning og verktøy man kan benytte seg av for å få en bedre hverdag sammen.

Det som dessverre ofte går igjen er at mange oppsøker hjelp hos en parterapeut, når det allerede har gått for langt og man har slitt så lenge at den ene er på vei ut av forholdet. Da er man hverken mottagelig for å jobbe med forholdet eller mentalt innstilt på å få veiledning og verktøy. Men, derimot har denne pandemien vært til hjelp for at terskelen er lavere for å kontakte en parterapeut og sammen ta tak i utfordringene.

En felles ting de fleste par sliter med er klar og tydelig kommunikasjon. Dette kan være alt fra kommunikasjon om behov for hva den enkelte trenger som:

 • alene tid
 • forståelse
 • å bli sett
 • anerkjennelse
 • å bli satt pris på
 • personlig utvikling
 • behov for mer søvn
 • fordeling av husarbeid og andre oppgaver
 • kommunikasjon rundt sex

Sex er et av våre primær behov og hvem skulle tro at det samtaleemnet skulle være så vanskelig å snakke om med sin partner. Men hvordan kan vi ha et godt sexliv om vi ikke kan snakke sammen om sex? Ofte kan man ta seg selv i å heller snakke om sex til sine nærmeste venner enn den man faktisk er i forhold med. Denne trenden trenger man å snu litt på.

Under pandemien er vi mer fortvilet, ensomme, bekymret og lever i frykt for både jobb, økonomi, egen helse og ikke minst for familiemedlemmer som er i risikogruppen. Da er det klart at dette spiller en rolle i samlivet og samspillet med partner. Er man bekymret går dette ofte utover nattesøvnen, som igjen går utover humøret og igjen går utover tålmodigheten vår både med barna, men også med vår partner. Dessverre så går vår frustrasjon alltid over de vi står nærmest og føler oss mest trygge på.

Det jeg lærer bort til de parene som kommer til meg er å kommunisere med hverandre på en ny måte. En måte som åpner opp for å vise seg sårbar, være direkte og kjenne på primærfølelsen. Og ikke på sekundærfølelsen som ligger på toppen. Når man lærer seg dette vil man ikke bli møtt med forsvar, som når partner føler seg angrepet. Måten vi kommuniserer på har en stor innvirkning på forholdet. Hvordan beskjeden blir formidlet og mottatt kan gi et helt annet resultat enn man vanligvis får. Dette bidrar til at par kan komme nærmere hverandre på en mer konstruktiv måte enn tidligere.

Bruk lunsjpausen fornuftig med å gå en tur i nærområdet, for å komme deg litt ut og føle at man fortsatt lever. Å gå seg en tur er noe jeg anbefaler sterkt til de fleste. Uansett hvilken situasjon man befinner seg i. Å gå seg en tur er terapeutisk i seg selv. Når man går tur aktiveres både venstre og høyre hjernehalvdel og man får sortert tankene.

En tur er også det beste man kan gjøre under en «time out» etter en diskusjon eller en krangel. Det tar 20 min for kroppen og roe seg helt ned og få skilt ut stresshormonet ut av kroppen etter å ha vært opprørt. Så det å gå seg en tur en halvtimes tid er en lur ting å gjøre uansett omstendighetene.

Her har jeg samlet 10 små tips til hva man kan gjøre for å få det bedre sammen under pandemien. Men pass på å ha en klar og tydelig kommunikasjon med partneren din. Om man ikke har hatt god kommunikasjon tidligere er det ekstremt viktig å skape en god kommunikasjon nå som vi har denne spesielle hverdagen som er krevende for mange.

 1. Klargjør med partner om ditt behov og ønsker.
 2. Bli enige om husarbeid og fordeling av oppgavene i hjemmet.
 3. Sett pris på din partner og husk å gi ros.
 4. Gi hverandre en lang klem hver dag (i mer enn 20 sekunder).
 5. Spør din partner hva jeg kan gjøre for deg i dag?
 6. Still partneren din spørsmål om hvordan arbeidsdagen har vært eller hvordan vedkommende har det?
 7. Gi hverandre frihet, tid til venner, alenetid eller tid til hobbyer.
 8. Gå dere en tur sammen om dere har mulighet til det og kanskje dere kan leie hender igjen.
 9. Skaff dere barnevakt og inviter til en date (en piknik ute med noe godt å drikke).
 10. Flørt med hverandre igjen. Gjerne gjennom dagen og ta initiativ til sex.

Husk at dette bare er en periode og pandemien vil gå over og vi kommer tilbake til normalen. Men dere kan begynne allerede nå og planlegge ferier og legge planer om hva dere vil gjøre sammen når dette er over. På denne måten har dere noe å se frem til.

 

Skrevet av:
Linda Bjørnsand Arfaoui
Sexolog og parterapeut
Fortrolig samtale